Tlf: 4196 1762 el. 8177 2907  mail: boesjuletraer@gmail.com 

Ferielukket til 26/8/2024

Bæredygtighed

Vores granguirlander er bundet af bæredygtigt gran. Vi bruger ikke sprøjtemidler eller gødning. Vores træer vi klipper grannet på, får lov til at vokse op og blive gamle.

Vi må ikke kalde vores gran økologisk, da vores træer står i skoven og ikke på landbrugsjord. 

Æresportens historie

At lave æresporte ved festlige lejligheder er en århundrede år gammel, primær dansk tradition. Æresport traditionen er over årene blevet udbygget. I starten var det kun ved bryllup, sølvbryllup, guldbryllup og andre store bryllups dage man byggede æresporte. Traditionen med den halve æresport ved kobberbryllup, 12 1/2 års bryllupsdag, blev først almindelig op gennem det 1900 århundrede.

Den er en fin måde at fejre brudeparret med æresport og morgensang, men det er også god skik at sikre sig at parret er interesseret heri. Kostymen er også at det "overraskede" par invitere på morgenmad.

Hvem og hvordan laver æresporten

Det er normalt børn, familie, venner og bekendte af brudeparret, der aften inden bryllupsdagen laver æresporten. Æresporten opsættes foran brudeparret hjem. Det er dog også meget normalt, at der opsættes en æresport, der hvor festen holdes, f.eks. restaurant, festlokale, forsamlingshus mv. 

Hvordan

De fleste æresporte laves på en af to måder. 

 • Bindes på træskellet 
 • Granguirlande bundet på tov

Vil man lave æresporten på et træskellet er første skridt være, at man laver et træskellet af f.eks. lægter. Træskellets mål skal dække hele dørens højde og bredde, dog  ikke ved kobberbryllup, hvor den kun dækker den halve dør. Når træskelletet er lavet bindes gran på med bindetråd. Der kan selvfølgelig bruges andet end gran. Det vender vi tilbage om senere i teksten. Hvordan man laver træskellet og binder gran på findes masser af videoer på YouTube om.

For at lave en granguirlande har man brug for et stykke tov. Torvet skal være af en længde der kan omkranse døren den skal udsmykke. Foretrækker at bruge et 20 mm tov hertil. På torvet bindes gran med bindetråd.

Der skal bruges omtrent 2 kilo gran pr. løbende meter uanset om man binder på træskellet eller en granguirlande på tov.

Uanset om man vælger at binde en æresport på et træskelet eller har en granguirlande til æresport placeres et skjold foroven i midten. På skjoldet står parret navne og datoen. De fleste skolde er af enten pap eller en tynd træplade. Hvis man ikke selv har mod på at lave skjoldet kan man købe det i enten en fysisk butik eller på nettet.

Vores granguirlander af usprøjtet gran kan ses her.

Af hvad bindes æresporten

Æresporten kan i princippet bindes af rigtig mange ting. Gran, løv, lyng og tyld mv. Vi vil her koncentrere os om de naturlige produkter, som også er de mest almindelige at bruge til æresporten. 

Når man binder en æresport på træskellet eller torv starter man normalt med at binde en "bund" på, f.eks. gran. Denne pyntes så med blomster, som stikkes ind i grannet for hver f.eks 30-40 centimeter. Hvilke blomster der vælges vil ofte afhænge af årstiden og om æresporten står inde (f.eks ved fest lokale) eller ude. Det kan også være nødvendigt, at stilkene "pakkes" ind i noget fugtet køkkenrulle med sølvpapir om for at holde på fugten. Der vil jo ikke være noget mere kedeligt end at blomsterne hænger efter en halv dag, når man nu har brugt tid på at brudeparret har fået en flot æresport.

Æresporten kan i princippet bindes af meget forskelligt, men mest almindeligt er følgende:

 • Nordmannsgran 
 • Cryptomeria 
 • Cypres 
 • Nobilis 
 • Rødgran 
 • Bøg
 • Eg
 • Birk
 • Lyng

Det mest almindelige er at binde af nordmannsgran, da den er forholdsvis nem at binde af, stikker ikke, blød og holder sig frisk længe nok til at nyde en flot æresport. Endvidere kan nordmannsgran skaffes det næste af året. Der kan være en periode når de nye knopper springer ud, at den ikke er optimal. Endvidere er det forholdsvist billigt at  inde heraf.

Cryptomeria og Cypres er som nordmannsgran forholdsvis lette at binde æresport af. Cryptomeria har dog oftest små brune kogler, men  kan også findes uden, men så vil prisen oftest stige, da det tager længere tid at klippe. Generelt dyrere end at binde af nordmannsgran.

En æresport bundet af løvtræ grene er selvfølgelig kun muligt når der er blade på træerne. I modsætning til gran som kan bruges næsten hele året. En æresport bundet af løvtræ grene vil risikere at fremstå mere åbne end hvis bundet af gran, men får man det bundet tæt vil man oftest få en rigtig flot æresport. Bladene vil dog risikere at begynde at hænge hurtigt hvis varmt.

Vil du have en rigtig flot æresport kan den bindes af lyng. Det skal selvfølgelig være når lyngen er sprunget ud. Det afgrænser muligheden til en periode i sensommeren og efteråret. At binde æresporten af lyng er dog forholdsvis dyrt, medmindre du har adgang til lyng.Og efter festen

Når festen er slut, hvornår skal æresporten så tages ned igen? De fleste lader æresporten stå nogle dage efter den store dag. Har du haft hængt en æresport op i festlokal, restaurant mxv., vil de oftest gerne have æresporten ned når festen er slut eller dagen efter.

Se vores udvalg af granguirlander og gran til æresport her

Lille granguirlande til altan